Dags för löp igen

2 mars, 2015 av Anita

Då var det dags för Java att börja löpa igen. Det är verkligen den största nackdelen med att ha en tik och en hane. Vissa lämnar bort en av hundarna till en vän eller till uppfödaren under löpet, men här löser vi det på annat sätt. Niko är visserligen inte så värst jobbig på det sättet att han piper eller så, men det är ändå ett ständigt passande att se till att hålla dem ifrån varandra. När jag har 100 % uppsikt så får de vara i samma rum, men kan jag inte ha det så får man stänga och låsa dörrar.

Hundar kan ta sig över stora hinder när lusten faller på, så vanliga galler eller grindar räcker inte. Det finns faktiskt hundar som har parat sig genom grindar också, så man får verkligen se till att inte ge dem minsta möjlighet. De kan vara väldigt påhittiga… Vi har inte haft några ”olyckor”, men innan vi lärde oss att låsa dörrar så lärde sig Niko att öppna dörrar. Då var det tur att vi tog honom på bar gärning. Och det är inte bara Niko som är en rymmare – tikar kan också vara väldigt påhittiga när det finns en kavaljer i närheten.

Vi har inga planer på att para Java, men man vet ju aldrig ifall man ändrar sig. Dessutom vill vi inte kastrera utan medicinsk orsak eftersom det är ett ganska stort ingrepp och det kan också ge en försämrad pälskvalitet, och pälsen är viktig för att skydda mot både värme, kyla och väta. Och Java har inte heller några speciellt jobbiga löp med skendräktighet och sådant. Niko har en kull efter sig, och även om vi i dagsläget inte har några planer på att para honom igen så är det samma sak där – vi vill inte göra det utan medicinsk orsak och man vet ju aldrig vad som händer i framtiden. Så det är bara att stå ut med löpen!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *