Nova scotia duck tolling retriever

4 december, 2014 av Anita

tollareMina hundar är av rasen nova scotia duck tolling retriever. Det är ett långt rasnamn som både kan var svårt att komma ihåg och att uttala för de som inte har rasen, men när det inte handlar om officiella sammanhang så kallas rasen oftast bara för tollare. Tollaren är precis som alla andra retrievers en jakthund som är framavlad för att apportera döda och skadade fåglar. Det som skiljer tollaren från övriga retrievers är att den har ytterligare ett användningsområde, nämligen det som kallas för tolling.

Tolling innebär att hunden lockar fåglar som simmar långt ute på vattnet att närma sig vattenbrynet och på så sätt komma inom skotthåll för jägaren. Det går till som så att jägaren låter hunden leka vid vattenbrynet för att väcka fåglarnas intresse, och när de börjar simma mot land så kallas hunden in och kommenderas att stanna kvar. När fåglarna skjuts så skickas hunden ut för att apportera dött och skadat vilt.

Det finns speciella tollingjaktprov som är ett bra sätt att utvärdera hundarna, och detta gör man förstås i första hand för att få fram fler bra tollare som har de rätta egenskaperna. Hundavel är en hel vetenskap och ett lotteri men handlar också i mångt och mycket om nedärvda egenskaper. Två hundar som presterar bra i jakt/på jaktprov har större chans att få en avkomma som också gör det. Min Niko har en kull efter sig där de som valt att jaga eller delta i jaktprov har visat upp bra resultat. Vi jagar inte själva men sysslar gärna med konstgjord jakt för träningens skull.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *